sobota 27. decembra 2014

Povianočný guláš

Po slávnostnom štedrovečernom menu a po následnom prihrievaní jedál, aby sa nemuselo variť, som dostal chuť na niečo originálne. Niečo tekuté, primerane pikantné a horúce. Druhou podmienkou je, použiť suroviny dostupné v tomto čase v chladničke a v komore.

Použité suroviny a postup:

Približne dva litre vody v hrnci na šporáku. Do vody som vhodil dve kocky. Jedna bola halászlé (sú Vianoce), druhý bol hovädzí bujón. Potom som chvíľu rozmýšľal, čo tam ešte dať. Voľba padla na šesť rozštvrtených ružičkových kelov, tri zemiaky nadrobno nakrájané, aby to dlho netrvalo. Ochutnávka ešte nebola uspokojivá, tak som pridal tri rozdrvené strúčiky cesnaku. To už mohla byť celkom slušná cesnačka. Chcel som však niečo lepšie, tak som pridal trocha mletej feferónky. O malý stupienok sa to vylepšilo.

Vtedy som zistil, že v jednom kastróle na šporáku ostalo trochu leča. Vysypal som ho do mojej polievky. Po chvíľke varenia som urobil definitívny koniec vareniu. Výsledok na tanieri presne zodpovedal mojej dnešnej chuti. V podstate je to cesnačka, modifikované zeleninovým lečom a zemiakmi. Príklad hodný nasledovania pre nudiacich sa stravníkov... Ostalo aj na zajtra.

utorok 16. decembra 2014

Orechovo-makové oné

Aj fotka môže byť lákadlom a inšpiráciou. Facebook je už taký...  Tak teda, tu je recept:

Suroviny:

400 g polohrubej múky
250 g masla
150 g pomletých orechov
  90 g práškového cukru
  80 g. nepomletého maku
marhuľový džem a práškový cukor na posypanie

Postup:

Múku, pomleté orechy a mak zmiešame s maslom a práškovým cukrom. Vypracujeme na hladké cesto.

Po chvíľke oddychu pre cesto aj pre kuchárku na chladnom mieste (kuchárka na teplom), na doske rozvaľkáme. Všetkým je iste jasné, že doska musí byť posypaná múkou, aby sa to nelepilo...  

Formičkami vykrajujeme rôzne tvary, uložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.

Pri teplote 170 °C sa pečie asi 8 minút.

Celkový čas prípravy, podľa originálneho receptu z novín od (mab) je asi 45 minút. A tak sa za krátky čas stane z kuchárky (kuchára) cukrárka (cukrár).

Po upečení to môže vyzerať aj takto, stačí už len po dvojiciach zlepiť marhuľovým džemom a posypať práškovým cukrom.


 Pekné Vianoce!