nedeľa 31. júla 2016

Letmý letný šalát

Len tak mimochodom, dobrý šalát patrí do oblasti umenia. Je to umenie chutí, je to ako báseň, preto vyžaduje od autora aj od konzumenta naladenie na rovnakú emocionálnu vlnu, alebo inak povedané, podobné chuťové bunky... To bol úvod, ktorý vopred ospravedlňuje všetky neúspechy pri kopírovaní a replikácii tohto môjho šalátového vynálezu.

Poďme teda hneď na vec. Zaobstarajte si najprv drevený lopárik, lebo plasty, ani keramiku neodporúčam. Aby ste dodržali zásadu hygieny, na ktorej trvá moja dcéra Iveta. Používajte túto prírodnú drevenú pomôcku len na prípravu zeleniny. Na mäso budete potrebovať inú, z masívnejšieho dreva. Na rezance, cestoviny a iné cestá zase klasickú dosku.

Nebudem rozpisovať suroviny, popíšem len postup: 3 až 4 aspoň stredne veľké paradajky nakrájajte na drobno. Teda na tenké rezance a potom ešte priečne. Vložte ich do misky a zalejte tromi vrchnáčikmi z 9 percentného octu značky Kisko (dostanete v Chorvátsku, v Konzume), prisypte trochu cukru, štipku soli, a primelte mlynčekom trochu čierneho korenia.

Tá zmes je šťavnatým základom, ktorý neskôr všetko spojí. Nasleduje paprika - 3 až 4 kusy nadrobno nakrájané, podobne, ako paradajky. Pridajte pol šalátovej uhorky a už ani nemusím písať, že na drobno nakrájať. Skoro by bolo hotovo, ale ešte príde to dôležité - špeciálne dochutenie. K tomu poslúži plná polievková lyžica paprikovej pasty Ajvar ljuty (detto Chorvátsko), pol lyžice francúzskej horčice Duc De Coeur (Slovensko) s horčičnými semienkami.

Niečo som ešte zabudol? Áno, všetko premiešajte a nadrobte do toho Slovenský biely syr (Slovensko, slaný), premiešajte znova všetko a môžete ochutnať. Ak ste spokojní s jemnou chuťou šalátu, odložte si recept pre prípad a ak nie, zrejme ste niekde urobili chybu, alebo nie ste so sebou samým správne naladení. Ako príloha sa k tomuto šalátu hodí klasický bravčový rezeň z krkovičky a zemiakové pyré.

Mohlo by to vyzerať asi takto:



Dobrú chuť.         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára